Днес първият и последен президент на СССР - Михаил Сергеевич Горбачов,

...
Днес първият и последен президент на СССР - Михаил Сергеевич Горбачов,
Коментари Харесай

Горбачов: Ругаят ме за гласността, но без нея нямаше да има промени

Днес първият и последен президент на Съюз на съветските социалистически републики - Михаил Сергеевич Горбачов, навършва 90 години. На 11 март 1985 година, след смъртта на тогавашния общоприет секретар на комунистическата партия (КПСС) Константин Черненко, и по предложение на министъра на външните работи Андрей Громико, Горбачов е определен за негов правоприемник. 

Оше същата година той обявява, че съветската стопанска система е изостанала и има потребност от смяна. Първоначално тези промени са наречени „ ускоряване “, а по-късно се вкарва терминът „ перестройка “ (промяна, преструктуриране). През февруари 1988-а Горбачов отдръпва руските войски от Афганистан, а войната там публично завършва година по-късно - на 15 февруари 1989. Външната му политика е ориентирана към възстановяване на връзките със Запада. По времето на Горбачов пада Берлинската стена и стават редица демократични промени в тогавашните социалистически страни в Европа. 

През март 1990 година Горбачов става първият (и единствен) президент на Съюз на съветските социалистически републики, откакто е определен от Конгреса на националните депутати. Той е притежател на Нобелова премия за мир през 1990 година Горбачов е президент до 25 декември 1991 година

А през днешния ден 90-годишният политик смята за най-голямото дело на своя живот точно перестройката.

" Дълбоко съм уверен, че тя бе нужна, и че я водехме в вярната посока. Главното, което постигнахме в страната е, че хората получиха независимост, приключихме с тоталитарната система - споделя пред организация ТАСС Горбачов на рождения си ден. - И по тази причина пристигна и опитът да се отклони страната назад към предишното - пучът обаче не сполучи. А на външната сцена основното бе прекратяването на Студената война, радикалното редуциране на ядруните оръжия ".

Горбачов твърди, че постоянно е взимал кардинални решения - и в живота, и в политиката. И не би ги трансформирал.

" В политиката, несъмнено, в този момент се вижда сясно, че имаше пропуски. Знам, че ме подлагат на критика за " наивност ". Но, в случай че не се доверявах на хората, перестройката дори нямаше да стартира. Ругаят ме и за гласността, само че без нея нищо в страната нямаше да се промени ", счита той.

Горбачов се връща и на опита за прелом, така наречен пуч, през 1991 година, когато министър председателят, началникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), министърът на защитата и други са против него.

" В открита политическа битка реакционерите постоянно губеха. Тези хора имаха опция да се борят, да възразяват намерено. И това, че отидоха към държавен прелом е закононарушение. Така бе казано и в обвинителния акт на генералната прокуратура. Но съд нямаше, тъй като властта направи договорка с тези хора. Ако нямаше политическа промяна, всевъзможни стопански опити щяха да потънат в бюрократическото тресавище. На страната бе нужна пазарна промяна, а не шокова терапия. Но през 90-те години доминираха радикалите и това струваше скъпо на Русия и нейните жители " , казва Горбачов.

Според него и сега на страната са нужни промени и хората ги желаят. " Не е значимо по какъв начин ще бъдат наречени - промени, перестройка. Това е развой на преминаване на страната към естествен живот на всички хора ", счита той.

А що се отнася до това, дали е допустимо възобновяване на Съюз на съветските социалистически републики в един или различен тип Горбачов твърди: " Неведнъж съм казвал: Съюзът можеше да се резервира. Разбира се - освежен, реформиран, даващ на републиките необятни права, действителен суверенитет. Сега към този момент съвсем 30 години има самостоятелни страни (б.р. - някогашните руски републики). Има Евразийски икономически съюз, Организация на Договора за групова сигурност (б.р. - на 10 от някогашните 15 републики в СССР). Всички тези организации би трябвало да се укрепват. И да се направи всичко, с цел да се възстановят връзките с тези републики, с които в този момент има несъгласия. Необходима е такава стратегия ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР